Składniki:
3 duże jajka
1 szklanki cukru
1 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki mielonych orzechów
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
20 dkg masła
10 dkg herbatników
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów
1 szklanka mleka
starta czekolada
mleko gotujemy dodajemy cukier orzechy masę studzimy
łączymy z pokruszonymi herbatnikami
masło ucieramy do białości
dodajemy po łyżce papki orzechowo ciasteczkowej
ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę orzechy proszek
dolewamy olej śmietanę dokładnie mieszamy
ciasto wykładamy na blaszkę 21 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 45 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem przykrywamy
wierzch smarujemy kremem posypujemy czekoladą