Mój kanał na YouTube

Translate

Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem 

Składniki :
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
10 dkg masła 
4 dkg drożdży
1/2 szklanka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany

Mak
1.5 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
 garść rodzynek

Wykonanie:
do mąki dajemy jajka stopione masło drożdże rozmieszane w śmietanie 
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do lodówki na 1/2 godziny
dzielimy na 4 części z każdej części wałkujemy koło kroimy na 8 sztuk 
na brzeg ciasta dajemy masę makową zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor 

Masa makowa:
mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 30 minut
dodajemy jajko rodzynki masę mieszamy