Rogaliki z makiem
Składniki :
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
10 dkg masła
4 dkg drożdży
1/2 szklanka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mak
1.5 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
garść rodzynek
Wykonanie:
3 jajka
10 dkg masła
4 dkg drożdży
1/2 szklanka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mak
1.5 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki mleka
garść rodzynek
Wykonanie:
do mąki dajemy jajka stopione masło drożdże rozmieszane w śmietanie
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do lodówki na 1/2 godziny
dzielimy na 4 części z każdej części wałkujemy koło kroimy na 8 sztuk
na brzeg ciasta dajemy masę makową zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
Masa makowa:
mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 30 minut
dodajemy jajko rodzynki masę mieszamy
na brzeg ciasta dajemy masę makową zwijamy rogaliki
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor
Masa makowa:
mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na 30 minut
dodajemy jajko rodzynki masę mieszamy