Mój kanał na YouTube

Translate

Karp w galarecie


Karp w galarecie

Składniki:
1/2 kg filetu z karpia
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziele angielskie
1/2 cytryna
sól 
2 cebule
4 łyżeczki  żelatyny 
zielona pietruszka 

Wykonanie:

Wywar :
obrane jarzyny kroimy zalewamy 2 litrami wrzącą wodą
dodajemy sól liście laurowe ziele angielskie
gotujemy godzinę na wolnym ogniu
wywar przecedzamy

opłukanego karpia oprószamy solą obkładamy cebulą 
dajemy do lodówki na godzinę 
karpia bez cebuli dodajemy do gotującego się wywaru 
gotujemy 10 minut od zagotowania na małym ogniu

wywar przecedzamy do 1/2 litra wrzącego wywaru 
dodajemy żelatynę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
doprawiamy według własnego smaku  
karpia układamy na półmisek  
dodajemy marchewką zieloną pietruszką 
zalewamy galaretką dajemy do lodówki na kilka godzin