Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
marmolada różana
Lukier
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn żółtka stopione masło
wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzin
ciasto wałkujemy na prostokąt
do mąki dajemy rozczyn żółtka stopione masło
wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzin
ciasto wałkujemy na prostokąt
na brzegu wykładamy marmoladę zwijamy
dajemy do formy 25 cm
wysmarowanej masłem oprószonej mąką
ciasto zostawiamy na 10 minut
ciasto Ciasto Pączek pieczemy w 170 st 40 minut
ciasto Ciasto Pączek pieczemy w 170 st 40 minut