Ciasto Pawie Oczy
Składniki :
3 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
20 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
4 łyżki dżemu
biszkopty okrągłe
ciasteczka delicje
starta czekolada
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy porcjami śmietanę
ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
ciasto kroimy na pół obie części smarujemy kremem
układamy ciasteczka posmarowane dżemem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc