Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
5 dkg drożdży
200 ml mleka
5 dkg drożdży
200 ml mleka
1 łyżka spirytusu
marmolada różana
marmolada różana
cukier puder do posypania
Wykonanie:
drożdże letnie mleko 1 łyżkę cukru mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko 1 łyżkę cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn utarte jajka stopione masło
wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę
ciasto wałkujemy wycinamy kółka
do mąki dajemy rozczyn utarte jajka stopione masło
wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę
ciasto wałkujemy wycinamy kółka
zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
pączki smażymy w dużej ilości oleju
wyjmujemy na ręcznik papierowy
w pączku robimy nacięcie dajemy marmoladę
wierzch posypujemy cukrem pudrem