Zupa chrzanowa
Składniki
10 dkg wędzonej kiełbasy
4 sztuki białej kiełbasy
1 cebula
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
5 łyżek chrzanu
4 ugotowane jajka
1 cebula
5 łyżek chrzanu
4 ugotowane jajka
1 litr wywaru lub rosołu
1/3 szklanki śmietany 30 %
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki
sól pieprz majeranek
Wykonanie:
Wykonanie:
do wywaru dodajemy pokrojoną kiełbasę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy chrzan podsmażoną cebulę z boczkiem
mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody
mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody
do zupy dolewamy rozmieszaną mąkę zagotowujemy
na koniec dodajemy śmietanę oraz jajka