Składniki
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka do polania
Krem
2 budynie
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mleka
10 dkg masła
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
zawiesinę budyniową dolewamy do mleka mieszamy
dodajemy cukier masło mieszamy gotujemy 2 minuty
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej dodajemy mąkę mak proszek
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
z ciasta ścinamy wierzch miksujemy
na pozostałe ciasto wykładamy ciepły krem
wierzch posypujemy okruchami ciasta