Mój kanał na YouTube

Translate

Paszteciki drożdżowe z farszem jajecznym








Paszteciki drożdżowe z farszem jajecznym

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
4 dkg drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
200 ml wody
mleko do smarowania
sezam do posypania

Farsz
8 małych  ugotowanych jajek
2 łyżki majonezu
szczypiorek
sól pieprz 
jajka kroimy w kosteczkę 
dodajemy majonez posiekany szczypiorek 
doprawiamy solą pieprzem
farsz dokładnie mieszamy 

Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem w letniej wodzie zostawiamy na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn stopione masło 
ciasto dokładnie wyrabiamy zostawiamy na godzinę
ciasto przerabiamy formujemy kulki zostawiamy na 10 minut
wałkujemy na 6 x 12 cm dajemy porcję farszu składamy
wierzch smarujemy mlekiem posypujemy sezamem 
pieczemy  w 180 st około 30 minut na złoty kolor