Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
4 dkg drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
200 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
200 ml wody
mleko do smarowania
sezam do posypania
Farsz
8 małych ugotowanych jajek
2 łyżki majonezu
szczypiorek
sól pieprz
jajka kroimy w kosteczkę
dodajemy majonez posiekany szczypiorek
doprawiamy solą pieprzem
farsz dokładnie mieszamy
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem w letniej wodzie zostawiamy na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy zostawiamy na godzinę
ciasto przerabiamy formujemy kulki zostawiamy na 10 minut
wałkujemy na 6 x 12 cm dajemy porcję farszu składamy
wierzch smarujemy mlekiem posypujemy sezamem
wierzch smarujemy mlekiem posypujemy sezamem
pieczemy w 180 st około 30 minut na złoty kolor