Kluski na parze
Składniki:
1 kg mąki
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1.5 szklanki mleka
8 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/3 kostki margaryny
Wykonanie:
mieszamy drożdże letnie mleko z 1 łyżką cukru
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do pozostałej mąki dodajemy jajka utarte z cukrem rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy
do pozostałej mąki dodajemy jajka utarte z cukrem rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy
na koniec dolewamy stopioną margarynę wyrabiamy
[powinno być gładkie odchodzić od rak przy wyrabianiu]
ciasto zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość wałkujemy
[powinno być gładkie odchodzić od rak przy wyrabianiu]
ciasto zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość wałkujemy
wycinamy szklanką krążki zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
kluski parujemy 15 minut podajemy bitą śmietaną lub z rumienionym masłem