Składniki:
1 mały kurczak
1 marchewka
kawałek por
kawałek selera
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
2 jajka ugotowane
sól pieprz
2 ząbki czosnku
zielona pietruszka
8 łyżeczek żelatyny
1/2 cytryna
Wykonanie:
opłukanego kurczaka gotujemy na wolnym ogniu dodajemy jarzyny wywar solimy
gdy kurczak jest miękki wyjmujemy obieramy mięso z kości wywar przecedzamy
doprawiamy pieprzem zmiażdżonym czosnkiem sokiem z cytryny
do wrzącego wywaru dajemy żelatynę [1 litr wywaru 8 łyżeczek żelatyny]
żelatynę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
w formie układamy jajko kukurydzę groszek zielona pietruszkę
układamy pokrojone w kosteczkę mięso zalewamy galaretką
dajemy do lodówki na kilka godzin