Tort śmietankowy z brzoskwiniami
Składniki:
7 jajek
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Masa
1 litr śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 puszka brzoskwiń
1 kieliszek alkoholu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy syropem z brzoskwiń
smarujemy śmietaną układamy brzoskwinie
wierzch tortu dekorujemy bitą śmietaną startą czekoladą