
Pierogi z kaszą gryczaną i podrobami
Składniki:
1 kg mąki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 szklanki ciepłej wody
Farsz
1/2 kg żołądków z drobiu
2 woreczki kaszy gryczanej
1 cebula
sól pieprz czosnek majeranek
1 łyżka masła
Wykonanie:
do mąki dajemy sól olej ciepłą wodę ciasto wyrabiamy na gładką kule
[ciasto musi być elastyczne]
Farsz
kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu
żołądki czyścimy płuczemy pod bieżącą wodą gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
cebulką podsmażamy na maśle mielimy z żołądkami dodajemy kaszę gryczaną
doprawiamy solą pieprzem czosnkiem majerankiem farsz mieszamy
ciasto wałkujemy wycinamy szklanką krążki nakładamy farsz składamy na pół zlepiamy
gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie po wypłynięciu