Babka drożdżowa z olejem
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
4 żółtka
5 dkg drożdży
5 dkg rodzynek
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
cukier puder do posypania
Wykonanie:
drożdże 2 łyżki cukru letnie mleko mieszamy
3/4 szklanki mleka
cukier puder do posypania
Wykonanie:
drożdże 2 łyżki cukru letnie mleko mieszamy
rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę
do przesianej mąki dodajemy żółtka rozczyn
bardzo dokładnie mieszamy dolewamy olej oraz rodzynki
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
formę smarujemy masłem oprószamy mąką
żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę
do przesianej mąki dodajemy żółtka rozczyn
bardzo dokładnie mieszamy dolewamy olej oraz rodzynki
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
formę smarujemy masłem oprószamy mąką
wykładamy ciasto zostawiamy na 10 minut
babkę pieczemy w 180 st godzinę wierzch posypujemy cukrem pudrem