Ciasto "Królewicz"
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
4 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
3 jaja
1.5 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
Biszkopt
3 jajka
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa
1/2 litra mleka
1.5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1 budyń
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
mielone orzechy
Wykonanie:
przesianą mąkę łączymy z masłem dodajemy jajka miód sodę z mlekiem
ciasto wyrabiamy dzielimy na dwie części wałkujemy
wykładamy na blaszkę 25 x 35 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy dwa placki 20 minut w 180 st
Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy olej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 20 minut w 180 st
Budyń
gotujemy budyń na mleku studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy po łyżce budyniu
ucieramy na puszystą masę
Placek miodowy smarujmy dżemem dajemy masę biszkopt masę dajemy ciasto
wierzch smarujemy masą posypujemy mielonymi orzechami
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
4 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
3 jaja
1.5 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
Biszkopt
3 jajka
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa
1/2 litra mleka
1.5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
1 budyń
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
mielone orzechy
Wykonanie:
przesianą mąkę łączymy z masłem dodajemy jajka miód sodę z mlekiem
ciasto wyrabiamy dzielimy na dwie części wałkujemy
wykładamy na blaszkę 25 x 35 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy dwa placki 20 minut w 180 st
Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy olej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 20 minut w 180 st
Budyń
gotujemy budyń na mleku studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy po łyżce budyniu
ucieramy na puszystą masę
Placek miodowy smarujmy dżemem dajemy masę biszkopt masę dajemy ciasto
wierzch smarujemy masą posypujemy mielonymi orzechami