Kruche ciasto z nektarynkami
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 nektaryn
Beza
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń
Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem dodajemy
żółtka śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto dzielimy na 2 części
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy budyń masę delikatnie mieszamy
większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy połówki nekatyn wykładamy pianę
a na nią kruszymy pozostałe ciasto pieczemy 50 minut w 180 st
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 nektaryn
Beza
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń
Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem dodajemy
żółtka śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto dzielimy na 2 części
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy budyń masę delikatnie mieszamy
większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy połówki nekatyn wykładamy pianę
a na nią kruszymy pozostałe ciasto pieczemy 50 minut w 180 st