Chałka dyniowa
Składniki:
1/2 kg mąki
20 dkg miąższu z dyni
1/2 szklanki mleka
1 jajko
4 łyżki cukru
3 łyżki oleju
4 dkg drożdży
Posypka "Kruszonka"
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
opłukaną dynię obieramy ze skóry kroimy w kostkę
gotujemy 20 minut odcedzamy miksujemy
drożdze mieszamy z letnim mlekiem i łyżką cukru
rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn jajko dynię wyrabiamy ciasto
na koniec dodajemy stopione masło dokładnie wyrabiamy
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
wałkujemy zaplatamy chałkę posypujemy posypką
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut
Składniki:
1/2 kg mąki
20 dkg miąższu z dyni
1/2 szklanki mleka
1 jajko
4 łyżki cukru
3 łyżki oleju
4 dkg drożdży
Posypka "Kruszonka"
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
opłukaną dynię obieramy ze skóry kroimy w kostkę
gotujemy 20 minut odcedzamy miksujemy
drożdze mieszamy z letnim mlekiem i łyżką cukru
rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn jajko dynię wyrabiamy ciasto
na koniec dodajemy stopione masło dokładnie wyrabiamy
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
wałkujemy zaplatamy chałkę posypujemy posypką
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut