Ciasto "Winna gruszka"
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
Gruszki
8 gruszek
Syrop
1 szklanka wina
2 szklanki wody
4 łyżki cukru
3 goździki
gruszki obieramy ze skóry kroimy na pół usuwamy gniazda nasienne
gotujemy 5 minut zostawiamy do ostygnięcia
Galaretki
2 galaretki
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy śmietanę ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy kremem układamy gruszki
zalewamy tężejącą galaretką ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy śmietanę ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy kremem układamy gruszki
zalewamy tężejącą galaretką ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin