Drożdżówki z dżemem
Skladniki:
1 kg mąki
6 dkg drożdży
3 jajka
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
5 dkg masła
szczypta soli
dżem
Kruszonka
1 szklanka mąki
10 dkg masło
3 łyżki cukru pudru
składniki mieszamy
Wykonanie:
drożdże mieszamy z letnim mlekiem łyżką cukru zostawiamy na 10 minut
do przesianej mąki dodajemy rozczyn utarte jajka z obiema cukrami
wyrabiamy ciasto na lśniącą kule na koniec dajemy stopione masło
pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi obętość
ciasto wałkujemy wycinamy duże krążki dajemy dżem posypujemy kruszonką
drożdżówki dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 20 minut na złoto brązowy kolor