Ciasto Biesiadne
Składniki:
1.5 szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka kwaśnej śmietany
10 dkg masła
1płaska łyżeczka sody
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1.5 szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka kwaśnej śmietany
10 dkg masła
1płaska łyżeczka sody
Biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
Polewa
1/2 czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewamy podgrzewamy
Wykonanie:
mąkę mieszamy z cukrem dodajmy miód jajko masło śmietanę sodę
ciasto wyrabiamy dajemy do formy 17x 27 cm
Polewa
1/2 czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewamy podgrzewamy
Wykonanie:
mąkę mieszamy z cukrem dodajmy miód jajko masło śmietanę sodę
ciasto wyrabiamy dajemy do formy 17x 27 cm
włożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 20 minut w 180 st
Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy pieczemy około 25 minut w 180 st
Galaretka
galaretkę zalewamy 1.5 szklanki wrzacej wody
mieszamy do całkowutego rozpuszczenia
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy pieczemy około 25 minut w 180 st
Galaretka
galaretkę zalewamy 1.5 szklanki wrzacej wody
mieszamy do całkowutego rozpuszczenia
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dolewamy żelatynę masę mieszamy
na placek miodowy wykładamy śmietanę
zalewamy tężejącą galaretką dajemy śmietanę
przykrywamy biszkoptem smarujemy śmietaną
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
na placek miodowy wykładamy śmietanę
zalewamy tężejącą galaretką dajemy śmietanę
przykrywamy biszkoptem smarujemy śmietaną
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy na 2 godziny do lodówki