Tort czekoladowy z kremem czekoladowym
Składniki:
8 jajek
8 łyżek mąki
2 łyżki kakao
8 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
40 dkg masła
3 czekolady deserowe
1/2 szklanki śmietanki
Składniki:
8 jajek
8 łyżek mąki
2 łyżki kakao
8 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
40 dkg masła
3 czekolady deserowe
1/2 szklanki śmietanki
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki rumu
3 łyżki kokosu
różyczki z masy cukrowej
Poncz
1/2 szklanki wody
2 łyżki rumu
1 łyżka cukru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Krem
czekolady łamiemy na kawałki
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki rumu
3 łyżki kokosu
różyczki z masy cukrowej
Poncz
1/2 szklanki wody
2 łyżki rumu
1 łyżka cukru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 25 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
pieczemy w 170 st około 45 minut
Krem
czekolady łamiemy na kawałki
dajemy do miseczki dolewamy śmietankę
rozpuszczamy na garnku z wrzącą wodą
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę odkładamy 4 łyżki
do pozostałej masy dodajemy płynną czekoladę dolewamy rum
masło ucieramy z cukrem na puszystą masę odkładamy 4 łyżki
do pozostałej masy dodajemy płynną czekoladę dolewamy rum
masę dokładnie ucieramy
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
smarujemy dżemem kremem
wierzch tortu smarujemy kremem dekorujemy