Ciasto makowa składanka
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak
1 puszka gotowej masy makowej
Galaretka
3 galaretki czerwone
4 duże jabłka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia dodajemy starte jabłka studzimy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mak
1 puszka gotowej masy makowej
Galaretka
3 galaretki czerwone
4 duże jabłka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia dodajemy starte jabłka studzimy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st
na biszkopt wykładamy masę makową
na biszkopt wykładamy masę makową
zalewamy tężejącą galaretką z jabłkami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin