Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 galaretka
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem
dodajemy po jajku oraz przesiane obie mąki z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy na blachę 30 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 170 stopni
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier smażymy aż będą szkliste około 10 minut
dosypujemy suchą galaretkę mieszamy studzimy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy około 35 minut w 170 stopni
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier smażymy aż będą szkliste około 10 minut
dosypujemy suchą galaretkę mieszamy studzimy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto wykładamy tężejące jabłka a na nie dajemy śmietanę
wierzch posypujemy kokosem
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto wykładamy tężejące jabłka a na nie dajemy śmietanę
wierzch posypujemy kokosem
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin