Ciasto bakaliowe
Składniki:
1 ciasto
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 Ciasto
3 jajka
3 łyżki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki sody
Krem
3 szklanki mleka
2 budynie
40 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
10 dkg rodzynek
3/4 szklanki orzechów mielonych
1 czekolada
Wykonanie:
1 Ciasto
mąkę z margaryną siekamy nożem dodajemy cukier zarabiamy
Składniki:
1 ciasto
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 Ciasto
3 jajka
3 łyżki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki sody
Krem
3 szklanki mleka
2 budynie
40 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
10 dkg rodzynek
3/4 szklanki orzechów mielonych
1 czekolada
Wykonanie:
1 Ciasto
mąkę z margaryną siekamy nożem dodajemy cukier zarabiamy
ciasto dajemy do lodówki na godzinę
ścieramy na tarce o dużych oczkach
2 Ciasto
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
ścieramy na tarce o dużych oczkach
2 Ciasto
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao śmietanę starte 1 ciasto
masę delikatnie mieszamy
wykładamy do formy 25 x 30 cm
wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st
Krem
budyń gotujemy na mleku studzimy
pieczemy około 50 minut w 170 st
Krem
budyń gotujemy na mleku studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem dzielimy na 2 części
do jednej części kremu dodajemy rodzynki orzechy płynną czekoladę mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem jasnym
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem jasnym
a na niego wykładamy krem bakaliowy przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startymi orzechami
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki