Ciasto czekoladowe z budyniem miętowym
Składniki:
4 łyżki mąki
4 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń miętowy
10 dkg cukierków miętowych
3 budynie
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 galaretka agrestowa
5 cukierków miętowych w czekoladzie
Budyń waniliowy
3 budynie
1 litr mleka
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
4 łyżki mąki
4 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń miętowy
10 dkg cukierków miętowych
3 budynie
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 galaretka agrestowa
5 cukierków miętowych w czekoladzie
Budyń waniliowy
3 budynie
1 litr mleka
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 25 x 30
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut
Budyń miętowy
cukierki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody podgrzewamy
budynie mieszamy w 3 szklankach zimnej wody
dolewamy do rozpuszczonych cukierków gotujemy 3 minuty
dosypujemy suchą galaretkę dajemy masło
pieczemy w 180 st 25 minut
Budyń miętowy
cukierki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody podgrzewamy
budynie mieszamy w 3 szklankach zimnej wody
dolewamy do rozpuszczonych cukierków gotujemy 3 minuty
dosypujemy suchą galaretkę dajemy masło
masę dokładnie ucieramy
Budyń waniliowy
budynie mieszamy w 2 szklankach mleka
Budyń waniliowy
budynie mieszamy w 2 szklankach mleka
pozostałe mleko gotujemy
dolewamy masę budyniową mieszamy
dolewamy masę budyniową mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy
na biszkopt wykładamy budyń waniliowy
na biszkopt wykładamy budyń waniliowy
a na niego dajemy budyń miętowy studzimy
wierzch posypujemy startymi cukierkami miętowymi
wierzch posypujemy startymi cukierkami miętowymi
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin