Ciasto czekoladowiec
Składniki:
6 jajek
1 czekolada
2 łyżki kakao
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 kostki masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
dżem
płatki migdałowe
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka
1 łyżka kakao
składniki lukru mieszamy
Wykonanie:
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy płynną czekoladę masło kakao przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 20 x 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 40 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
Składniki:
6 jajek
1 czekolada
2 łyżki kakao
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 kostki masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
dżem
płatki migdałowe
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka
1 łyżka kakao
składniki lukru mieszamy
Wykonanie:
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy płynną czekoladę masło kakao przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 20 x 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 40 minut
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy śmietanę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy dżemem kremem
wierzch ciasta polewamy lukrem posypujemy płatkami migdałowymi
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy dżemem kremem
wierzch ciasta polewamy lukrem posypujemy płatkami migdałowymi