Ciasto Maczek
Składniki:
7 jajek
1 szklanka mielonego maku
3/4 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
Masa
1.5 kostki masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
1.5 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Frużelina brzoskwiniowa
1 puszka brzoskiń
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka żelatyny
3/4 szklanki cukru
garści płatków migdałowych
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem dosypujemy mak dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 170 st około 40 minut
Frużelina
brzoskwinie kroimy na małe kawałki dosypujemy cukier żelatynę
Frużelina
brzoskwinie kroimy na małe kawałki dosypujemy cukier żelatynę
dodajemy mąkę rozmieszaną w 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń
frużelinę zagotowujemy mieszamy studzimy
Krem
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dolewamy porcjami śmietanę ucieramy na puszysty krem
składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową
Biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
wykładamy frużelinę przykrywamy posmarowanym biszkoptem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami