Ciasto Pijana zakonnica
Składniki:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej lub orkiszowej TYP 630
5 łyżek cukru lub ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
Śmietana
800 ml śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki ksylitolu lub cukru
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
łączymy z żelatyną
Poncz
1/2 szklanki wody
3 łyżki cukru lub ksylitolu
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
50 ml alkoholu
składniki ponczu dajemy do garnuszka podgrzewamy mieszamy
Polewa
10 dkg czekolady
2 łyżki śmietanki 30 %
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 30 x 20 cm
wysmarowanej masłem
pieczemy w 170 st około 25 minut na złoty kolor
w biszkopcie robimy otwory nasączamy ponczem
wykładamy śmietanę polewamy rozpuszczoną czekoladą