Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonce
Składniki:
1.5 litra wywaru z wędzonych kości
60 dkg kapusty kiszonej
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszkę
kawałek selera
3 ziele angielskie
2 liść laurowy
sól pieprz kminek
Wykonanie:
boczek kroimy w kosteczkę podsmażamy z pokrojoną cebulą
dodajemy rozdrobnione warzywa liść laurowy ziele angielskie kminek
doprawiamy solą pieprzem
całość zalewamy wywarem gotujemy 30 minut
kapustę drobno kroimy gotujemy osobno łączymy z warzywami
kapustę drobno kroimy gotujemy osobno łączymy z warzywami
kapuśniak można zagęścić mąką zagotowujemy
[mieszamy 2 łyżki mąki w 1/2 szklance wody ]
[mieszamy 2 łyżki mąki w 1/2 szklance wody ]