Chałka cynamonowa
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżki cukru
10 dkg masła
1/2 łyżeczki soli
4 dkg drożdży
3/4 szklanki wody
1 jajko
cynamon
płatki migdałowe
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajko sól rozczyn ciasto dokładnie wyrabiamy
na koniec dolewamy 2 łyżki stopionego masła mieszamy
ciasto zostawimy w ciepłym miejscu aż podwoi objętości
wałkujemy smarujemy pozostałym oprószamy cynamonem
zwijamy w rulon nacinamy nie do końca zakładamy formujemy chałkę
przekładamy do formy wysmarowanego masłem
wierzch smarujemy masłem utartym z miodem posypujemy płatkami migdałowymi
chałkę pieczemy w 180 st około 40 minut