Kuleczki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
5 dkg startego sera żółtego
3 żółtka
2 łyżki masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól gałka muszkatowa
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
przepuszczamy przez praskę studzimy
dodajemy ser masło żółtka mąkę
doprawiamy solą gałką
masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy
formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
obtaczamy w bułce tartej
smażymy w dużej ilości tłuszczu na rumiano
wyjmujemy na ręcznik papierowy
podajemy z sosem czosnkowym lub jako dodatek do mięs
smażymy w dużej ilości tłuszczu na rumiano
wyjmujemy na ręcznik papierowy
podajemy z sosem czosnkowym lub jako dodatek do mięs