Ciasto malinowa chmurka
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Maliny
1/2 kg malin
2 galaretki
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dkg płatków migdałowych
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Maliny
1/2 kg malin
2 galaretki
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dkg płatków migdałowych
Wykonanie:
mąkę przesianą z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy śmietanę żółtko wyrabiamy
mąkę przesianą z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy śmietanę żółtko wyrabiamy
dajemy do lodówki na 1/2 godziny
ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę 20 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st na złoty kolor
Beza
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy mąkę
masę mieszamy wykładamy do formy 20 x 30 cm
ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę 20 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st na złoty kolor
Beza
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy mąkę
masę mieszamy wykładamy do formy 20 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy 130 st około 30 minut na złoty kolor
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto wykładamy tężejącą galaretkę z malinami
dajemy bitą śmietanę przykrywamy bezą
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
pieczemy 130 st około 30 minut na złoty kolor
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto wykładamy tężejącą galaretkę z malinami
dajemy bitą śmietanę przykrywamy bezą
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny