Kiełbaski w cieście
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki masła
3 dkg drożdży
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
kiełbaski
kiełbaski
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn odrobinę soli jajko stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wałkujemy kroimy na 2 cm paski zawijamy kiełbaski
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 200 st około 25 minut na złoty kolor