Zupa borowikowa
Składniki:
1/2 kg borowików
1 cebula
1 mała marchewka
kawałek pietruszki selera
1,5 litra bulionu mięsnego
1 ząbek czosnku
sól pieprz
1/2 szklanki śmietany 30%
zielona pietruszka koperek
1 łyżka masła
5 dkg makaronu
Wykonanie:
obrane grzyby krótko płuczemy drobno kroimy
dusimy na maśle z pokrojoną cebulą zalewamy bulionem
Składniki:
1/2 kg borowików
1 cebula
1 mała marchewka
kawałek pietruszki selera
1,5 litra bulionu mięsnego
1 ząbek czosnku
sól pieprz
1/2 szklanki śmietany 30%
zielona pietruszka koperek
1 łyżka masła
5 dkg makaronu
Wykonanie:
obrane grzyby krótko płuczemy drobno kroimy
dusimy na maśle z pokrojoną cebulą zalewamy bulionem
dodajemy pokrojone warzywa gotujemy 30 minut
po 15 minutach gotowania dodajemy makaron
doprawiamy solą pieprzem dajemy zmiażdżony czosnek
dolewamy śmietanę posiekaną pietruszkę koperek
dolewamy śmietanę posiekaną pietruszkę koperek