Ciasto Niebo w gębie z masą słonecznikową
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa słonecznikowa
1 szklanka mielonego słoneczniku
3/4 szklanki cukru
25 dkg masła
1 szklanki śmietanki 30 %
1/2 szklanki mielonego słonecznika do posypania
Galaretka jabłkowa
2 galaretki agrestowe
1.5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
dolewamy wodę gotujemy 10 minut
dodajemy cukier dosypujemy galaretki
jabłka dokładnie mieszamy studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
jabłka dokładnie mieszamy studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 30 x 20 cm
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
Masa
słonecznik zalewamy wrzącą śmietanką studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce papki słonecznikowej
ucieramy na puszysty krem
Ciasto składamy
biszkopt smaruje masą dajemy tężejącą galaretkę
wierzch smarujemy masą posypujemy słonecznikiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 30 x 20 cm
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
Masa
słonecznik zalewamy wrzącą śmietanką studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce papki słonecznikowej
ucieramy na puszysty krem
Ciasto składamy
biszkopt smaruje masą dajemy tężejącą galaretkę
wierzch smarujemy masą posypujemy słonecznikiem