Ciasto Miodowa Dama
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
3 łyżki miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
25 dkg masła
1.5 łyżeczki sody
Masa:
1/2 litra śmietany 30 %
3 galaretki wiśniowe
1 galaretka agrestowa
4 łyżki cukru pudru
Śmietana
200 ml śmietany 30%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy śmietan fix masę mieszamy
Polewa
1/2 czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewamy podgrzewamy
Wykonanie:
przesianą mąkę mieszamy z cukrem dodajmy miód jajka masło śmietanę sodę
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
dajemy do formy 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 180 st
Masa
3 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1.5 szklanki wody studzimy kroimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową masę mieszamy galaretką agrestową
na placek wykładamy masę przykrywamy plackiem
na wierzch wykładamy śmietanę polewamy rozpuszczoną czekoladą
Ciasto idealne na drugi dzień
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
3 łyżki miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
25 dkg masła
1.5 łyżeczki sody
Masa:
1/2 litra śmietany 30 %
3 galaretki wiśniowe
1 galaretka agrestowa
4 łyżki cukru pudru
Śmietana
200 ml śmietany 30%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy śmietan fix masę mieszamy
Polewa
1/2 czekolady
2 łyżki śmietanki
składniki polewamy podgrzewamy
Wykonanie:
przesianą mąkę mieszamy z cukrem dodajmy miód jajka masło śmietanę sodę
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
dajemy do formy 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 180 st
Masa
3 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1.5 szklanki wody studzimy kroimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową masę mieszamy galaretką agrestową
na placek wykładamy masę przykrywamy plackiem
na wierzch wykładamy śmietanę polewamy rozpuszczoną czekoladą
Ciasto idealne na drugi dzień