Chrupiący sernik
Składniki:
20 dkg sucharków
1 czekolada deserowa
sucharki mielimy w robocie lub rozdrabniamy wałkiem do ciasta
dodajemy rozpuszczoną czekoladę 1/2 prażonego słonecznika
masę dokładnie mieszamy
tortownicę 24 cm wykładamy masą dokładnie uciskamy
dajemy na 30 minut do lodówki
Masa
1/2 kg serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
400 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
Słonecznik
2 szklanki słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
na patelnię dajemy miód masło lekko karmelizujemy
dodajemy słonecznik dolewamy mleko smażymy na złoty
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek płynną żelatyną 1/2 słonecznika
masę mieszamy wykładamy masę serowa
na wierch dajemy pozostały słonecznik
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
na wierch dajemy pozostały słonecznik
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin