Sałatka śledziowa odwracana
Składniki:
3 duże płaty śledziowe
3 duże buraczki ugotowane
5 jajek ugotowanych
3 ziemniaki ugotowane
2 duże marchewki
1 cebula
sól pieprz
Sos
6 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu
2 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
łączymy z jogurtem i majonezem
Dekoracja
1 ziemniak ugotowany
1 burak ugotowany
1 łyżka masła
1 łyżka sosu
całość miksujemy
Wykonanie:
buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach
doprawiamy solą pieprzem dodajemy łyżkę sosu mieszamy
ziemniaki ścieramy na tarce dodajemy starte żółtka łyżkę sosu mieszamy
marchewkę ścieramy na tarce podsmażamy z pokrojoną cebulą
dusimy 10 minut studzimy dodajemy łyżkę sosu mieszamy
śledzie kroimy w paseczki
białka ścieramy na tarce dodajemy łyżkę sosu soku z buraczków mieszamy
sałatkę układamy warstwowo w formie keksowej wyłożone folią spożywczą
dajemy do lodówki na 2 godziny po tym czasie sałatkę odwracamy dekorujemy