Ciasto Amaretto
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki mąki pszennej
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
250 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki masy kajmakowej
1 szklanka serka kremowego
4 łyżeczki żelatyny
starta czekolada
Poncz
4 łyżki likieru Amaretto
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
składniki mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę kakao mak z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 20 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy żelatynę dajemy ser masę kajmakową całość mieszamy
biszkopt kroimy na pół nasączamy ponczem wykładamy masę
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy startą czekoladą
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
250 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki masy kajmakowej
1 szklanka serka kremowego
4 łyżeczki żelatyny
starta czekolada
Poncz
4 łyżki likieru Amaretto
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
składniki mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę kakao mak z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 20 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy żelatynę dajemy ser masę kajmakową całość mieszamy
biszkopt kroimy na pół nasączamy ponczem wykładamy masę
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy startą czekoladą