Kotlety mielone zapiekane w boczku
Składniki:
60 dkg zmielonej łopatki
15 dkg boczku wędzonego w plasterkach
1 jajko
Farsz
2 średnie marchewki
1 cebula
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól pieprz majeranek
1 łyżka tłuszczu
Sos
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
10 dkg sera żółtego
Wykonanie:
Farsz
cebule kroimy kosteczkę podsmażamy na tłuszczu
dajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach zmiażdżony czosnek
doprawiamy solą pieprzem
całość dusimy 5 minut
mięso doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy jajko masę mięsną bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy placek do środka dajemy łyżkę marchewki
zawijamy w plasterki boczku
przekładamy do naczynia żaroodpornego
zapiekamy pod przykryciem 40 minut w 180 st
po tym czasie posypujemy startym serem zapiekamy 10 minut