Szparagi po wrocławsku
Składniki:
1/2 kg szparagów
sól cukier do smaku
sok z cytryny
Sos
15 dkg pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu
4 łyżki groszku zielonego
pieczarki kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle
odparowujemy nadmiar płynu studzimy
dodajemy groszek majonez sól pieprz
sos mieszamy
Wykonanie:
sos mieszamy
Wykonanie:
szparagi obieramy obieraczką do ziemniaków odcinamy 2 cm końcówki
opłukane i obrane szparagi gotujemy 8 minut
w osolonej wodzie ze szczyptą cukru i soku z cytryny
szparagi obwiązujemy sznureczkiem gotujemy na stojąco
szparagi wyjmujemy osuszamy polewamy sosem
opłukane i obrane szparagi gotujemy 8 minut
w osolonej wodzie ze szczyptą cukru i soku z cytryny
szparagi obwiązujemy sznureczkiem gotujemy na stojąco
szparagi wyjmujemy osuszamy polewamy sosem