RodzynkowiecSkładniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
25 dkg masła
1 budyń czekoladowy
Polewa
20 dkg rodzynek
2 czekolady
1/2 szklanki rumu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
25 dkg masła
1 budyń czekoladowy
Polewa
20 dkg rodzynek
2 czekolady
1/2 szklanki rumu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 17 x 27 cm wyłożonej papierem
pieczemy w 170 st około 35 minut
Krem:
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do mleka dajemy cukier
Krem:
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do mleka dajemy cukier
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem
Polewa
rodzynki przelewamy wrzącą wodą odcedzamy
zalewamy rumem dajemy do lodówki na 3 dni
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki rozpuszczamy
dodajemy rodzynki polewę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem dajemy biszkopt
na wierzch ciasta wykładamy polewę z rodzynkami
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem
Polewa
rodzynki przelewamy wrzącą wodą odcedzamy
zalewamy rumem dajemy do lodówki na 3 dni
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki rozpuszczamy
dodajemy rodzynki polewę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem dajemy biszkopt
na wierzch ciasta wykładamy polewę z rodzynkami