Mój kanał na YouTube

Translate

Kuleczki ziemniaczane panierowane


Kuleczki ziemniaczane panierowane

Składniki:
1 kg ziemniaków
5 dkg startego sera żółtego
5 dkg szynki 
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypiorek
sól pieprz 

Panierka
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie 
odcedzamy przepuszczamy przez praskę studzimy
dodajemy pokrojoną szynkę ser żółtko mąkę posiekany szczypiorek
doprawiamy solą pieprzem 
masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy
formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego 
zanurzamy w jajku obtaczamy w bułce tartej
smażymy w dużej ilości tłuszczu na rumiano
wyjmujemy na ręcznik papierowy
podajemy z sosem czosnkowym