Ciasto z rabarbarem i budyniem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Rabarbar
60 dkg rabarbaru
60 dkg rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
cynamon
opłukany rabarbar kroimy na plasterki
oprószamy cynamonem i mąką mieszamy
Budyń
3 budynie
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty dodajemy cukier mieszamy
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajka cukier
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część dajemy do formy 27x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy budyń rabarbar a na nie wykładamy pozostałe ciasto
na ciasto dajemy budyń rabarbar a na nie wykładamy pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st