Składniki:
4 duże jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
Krem
25 dkg masła
1 szklanka masy kajmakowej
10 dkg bezików
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
Krem
25 dkg masła
1 szklanka masy kajmakowej
10 dkg bezików
Śmietana
400 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Polewa
1/2 czekolady
1 łyżka śmietanki
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy cukrem na puszystą masę
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy cukrem na puszystą masę
dodajemy olej kakao obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
masło ucieramy do białości dajemy po łyżce masy kajmakowej
ucieramy na puszysty krem
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
masło ucieramy do białości dajemy po łyżce masy kajmakowej
ucieramy na puszysty krem
dodajemy pokruszone bezy masę mieszamy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę dokładnie mieszamy
na biszkopt dajemy krem a na niego wykładamy śmietanę
wierzch ciasta polewamy czekoladą
na biszkopt dajemy krem a na niego wykładamy śmietanę
wierzch ciasta polewamy czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub cała noc