Składniki:
2 jajka
25 dkg masła
4 dkg drożdży
25 dkg masła
4 dkg drożdży
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
1/3 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1/3 szklanki mleka
sól
Jabłka
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka masła
3 łyżki kisielu
obrane jabłka smażymy na maśle dodajemy cukier
smażymy 10 minut dosypujemy kisiel mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko łyżkę cukru mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy jajko cukier rozczyn odrobinę soli
masło ścieramy na tarle o dużych oczkach
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
przekładamy do miseczki i do lodówki na 1/2 godziny
ciasto dzielimy na 2 części dajemy do formy 25 x 38 cm
na ciasto wykładamy jabłka a na nie drugą część ciasta
pieczemy 170 st około 50 minut