Składniki:
1.5 kg ziemniaków
2 jajka
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól
Farsz:
60 dkg mięsa gotowanego z rosołu
1 cebula
1 łyżka tłuszczu
sól pieprz
Boczek
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
boczek cebulę kroimy w kosteczkę podsmażmy na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 25 minut
odcedzamy studzimy przeciskamy przez praskę
dajemy jajka mąkę
sól pieprz
Boczek
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
boczek cebulę kroimy w kosteczkę podsmażmy na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 25 minut
odcedzamy studzimy przeciskamy przez praskę
dajemy jajka mąkę
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
Farsz:
cebulkę kroimy w kosteczkę podsmażamy mielimy z ugotowanym mięsem
Farsz:
cebulkę kroimy w kosteczkę podsmażamy mielimy z ugotowanym mięsem
doprawiamy solą pieprzem
masę mięsną dokładnie mieszamy
Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek kroimy na 2 cm kawałki
w środek dajemy kulkę farszu wielkości orzecha włoskiego zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od zagotowania
pyzy podajemy z podsmażonym boczkiem z cebulą
Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek kroimy na 2 cm kawałki
w środek dajemy kulkę farszu wielkości orzecha włoskiego zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od zagotowania
pyzy podajemy z podsmażonym boczkiem z cebulą