Placki z gotowanych ziemniaków z cukinią
4 duże ziemniaki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 jajko
Nadzienie
1 średnia cukinia
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
10 dkg sera żółtego
10 dkg sera białego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól pieprz
tłuszcz do smażenia
sól pieprz
tłuszcz do smażenia
cebulę czosnek kroimy w kosteczkę podsmażamy
dodajemy startą cukinię mieszamy smażymy 10 minut
doprawiamy solą pieprzem
nadzienie mieszamy z obiema serami
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przepuszczamy przez praskę
dodajemy obie mąki jajko
doprawiamy solą pieprzem
masę ziemniaczaną bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy okrągłe placki
doprawiamy solą pieprzem
masę ziemniaczaną bardzo dokładnie wyrabiamy
formujemy okrągłe placki
dajemy nadzienie zlepiamy lekko spłaszczamy
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron