Składniki
2 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
3/4 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kurkuma
Jabłka
1 kg jabłek
2 łyżki kisielu
cynamon
jabłka kroimy w cienkie plasterki
oprószamy kisielem cynamonem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej jogurt dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części ciasta dajemy kakao mieszamy
do drugiej części ciasta dajemy kurkumę mieszamy
ciasto z kakao dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy jabłka
ciasto z kakao dajemy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy jabłka
oprószamy kakao a na nie do pozostałe ciasto
szarlotkę pieczemy w 170 st około 50 minut