Ciasto Łabędzi puch z jabłkami
Składniki:
5 dużych jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 bułka
1 szklanka mleka
25 dkg masła
1 szklanka cukru
2 garści kokosu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy 27 x 17cm
wyłożonej papierem do pieczenia
Jabłka
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1 galaretka
obrane jabłka kroimy w kosteczkę podsmażamy
dodajemy cukier suchą galaretkę mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy 27 x 17cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
Krem
gotujemy mleko dodajemy pokruszoną bułkę
Krem
gotujemy mleko dodajemy pokruszoną bułkę
masę mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnej masy bułczanej
ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy krem obie części
biszkopt kroimy na pół smarujemy krem obie części
do środka dajemy jabłka
wierzch posypujemy prażonym kokosem
[kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor]
[kokos prażymy na suchej patelni na złoty kolor]